Jerebu Oh Jerebu Oh My Weather


Yuhuuuuuu... Nadia Elena in da house!!!! 
Awimbawe awimbawe awimbawe....
*meroyanjap*



Jambatan Sultan Ibrahim, Muar Higlands


Salam semua. Hari ni nak update cter pasal jerebu.
My hometown, Muar adalah kawasan yang agak teruk dilanda jerebu pada ketika dan saat ini.
Even sekarang aku ada kat Bangi, tapi asap jerebu tu dah bau sampai sini. Kelas kau jah. Ahak.
 Puncanya adalah disebabkan dari kebakaran hutan beribu hektar yang berlaku di Indonesia, 
dan disebabkan angin barat daya bertipu sepoi2 bahasa, maka asap tu diterbangkan ke sini..


Hmmmmm meh baca sokkabo jap meh...


sumber


Bila mengenangkan yang aku akan start praktikal 1 Julai nanti, 
maka tahap kerisauan makin berleluasa dalam sanubari.
Apa ke malang nasib 2 bulan praktikal tu, balik2 je kena jerebu.
Sadis ok, sangat sadis. Tsk tsk...=(


sumber



♥♥ 6 tips mencegah & mengurangkan kesan kesihatan terhadap jerebu : ♥♥

1. Kurangkan aktiviti luar (kalau keluar jgn lupa pakai mask).
2. Jangan merokok!
3. Banyakkan minum air kosong (paling koman 8 gelas sehari).
4. Membasuh tangan, muka & mandi selepas melakukan aktiviti luar.
5. Pastikan dalam rumah juga bersih, xde habuk bagai.



Last nak cakap, kurangkanlah pembakaran terbuka dan tertutup.
Sayangi Selangor Yakini BN alam sekitar kita. Save the planet guys!



notajerebu :
tak kira lah jerebu ke hape, praktikal tetap praktikal. 
lari laju2 packing barang even ada lagi 3 paper tak exam lagi. semangat2~!!!

3 comments:

  1. jangan lupa pakai mask ye nadia. kalo boleh pakai mask yg macam the mask pakai tu kaler hijoo.. kihkihkih..

    dah nk praktikal eh.. bestla dia dh nak grad.

    ReplyDelete
  2. eh dh nk start praktikal dah... chaiyok2~ pkai mask jgn x pkai. hehe

    ReplyDelete

Komen Selagi Boleh