Rahsia 5A UPSR


Assalamualaikum..

Entry kali ni khas untuk adik-adik yang akan menduduki UPSR minggu depan.
heee ada ke adik-adik yang nak baca? *kelip mata*
first and foremost adik-adik kena yakin dengan tips ni sebab akak dulu pernah dapat 5A taw. haaa ingat memain? daripada korang duk layan fb, better korang baca apa yang akak tulis neh. untuk masa depan korang jugak kan. wakaka.. =p



memandangkan masa dah suntuk, akak bagi tips yang simple2 je keyh.
takde lah korang kelam kabut sangat. ngehhh~


1. Jaga hubungan dengan Allah
jangan tinggal solat fardhu. even korang belum baligh busy nak study, solat tetap solat. lagi cantik kalau korang amalkan solat hajat setiap malam. yakin dik, rezeki tu pasti ada. doa banyak2, selagi tak keluar result upsr tu, korang doa je keyh! akak ameen kan dari jauhhh.. =)


2. Baca yassin + minum air tu
dulu masa kat sekolah, cikgu akak selalu bagi petua ni.
molekul air biasa secara saintifiknya takde gelombang, tapi setelah dibacakan ayat suci al-Quran, gelombang air tu akan terbentuk dengan cantik di mana ia akan menghasilkan lebih banyak oksigen. ini baik untuk otak kita. cumanya, jangan dilangkah air tu taw..


3. Tetapkan target
dah 6 tahun adik2 belajar kat sekolah rendah. so mesti adik2 tahu setakat mana kemampuan masing2. tak gitu? kalau selama ni korang bersungguh-sungguh masa belajar (macam akak), pasti ada ganjarannya di situ. ada yang target cukup sekadar lulus je. tapi dik, tak salah kan kalau kita aim high. lagi tinggi target, lagi tinggi usaha kita. target 5A lah..nanti boleh masuk asrama penuh. wohooo~!


4. Jaga makan minum
haaa ni penting. korang jangan makan sembarangan. elak beli makanan kat luar buat sementara ni selagi tak habis exam. kalau kena keracunan makanan, sia-sia je. nak2 masa hari kejadian (11-13 September). sikit2 nak gi toilet. tahu2 je masa dah habis. rugi kan? then kalau boleh, pagi sebelum nak exam tu, jangan lupa isi perut biar tak lapar. paling tidak pun, minum lah air. ok?


5. Cuba semua petua yang korang rasa sesuai.
apa yang akak tulis kat atas ni basic je. ada lagi yang boleh diamalkan contohnya banyakkan baca surah al-Insyirah sepanjang perjalanan dari rumah nak ke dewan exam. korang boleh usha petua lain dari cikgu2, mak ayah, adik-beradik, kawan2 yang lain. jangan lupa minta maaf kat diorang sebelum exam taw. mintak diorang doakan supaya korang dapat jawab dengan tenang dan lancar.



All the best buat semua calon yang bakal menghadapi UPSR !
*dah tahu result nanti jangan lupa share dengan akak ye! peace! ^_^


p/s: kpd akak2 dan abang2 yg lain, kalau ada tips nk kongsi, komen jelahhhh.. =)


37 comments:

  1. nice tips dear. mesti dulu dpt 5As ni. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah.. ^__^
      setakat upsr boleh la dpt straight A..
      tapi pmr dan spm jgn cakap..hahaha~

      Delete
  2. trima kasih kakak. adik dulu pun gunna semua petua ni. sbb tu the only one kat skolah dpt 5As. hikhik. dan lagi satu petua yang adik kerap lakukan dulu. nak tahu apa? tiap kali sujud terakhir solat, adik akan baca doa berbunyi " Ya Allah Ya Tuhanku, semoga aku dapat 5A dalam UPSR ni. kalau tak dapat, aku nak bunuh ni." tak senonohkan adik ni. true story. hampun maap kakak. janji tak buat lagi. n don't do this at home ya adik2 sekalian.. hahahhaha xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. the only one kat skolah? uiks, camne ley sama ni..
      haha tu petua memang jarang orang pakai. kecuali yang pelik2 macam haz je. ish ish ish sabar jelah.. xD

      Delete
    2. nadia pn same ke? yeay! haha. bukn jarang. xde langsung kot. the one and only one yg buat is me! hahahaha. keciik2 prangai pelik skit. kekeke

      Delete
    3. dah besar pun sama je kot.
      haz memang pelik..kekeke..

      Delete
  3. time kasih akak bagi tips ni. bagus sgt. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tips ni je yang mampu chic na.. T_T
      nak bagi tips buat coklat tak reti..ngehh~

      Delete
    2. Good tips NE...lps ni kita Mintak tips dari Chic Na camna nak buat cekelat plak..hi hi...

      Delete
    3. haha. betul tu kak. sokong! =)

      Delete
  4. oh ak da adik llaaki yg ambik upsr taun nie..haha smue2 tips2 tu bukannya diorang nk bca pn..xdak nya..minda budak2 lg la katakan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. abang dia lah yg bertanggungjawab utk bagitau.
      entah2 adik lagi matang kot. lalalala...

      Delete
  5. Kalaulah dulu ak baca blog ni T.T
    thanks for the tips.. inshaAllah boleh nasihatkan anak2 ni (cewahh mcm dh kawen)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haip..tak elok cakap camtu.. T_~
      past is past. lagipun dulu2 xde lagi entry ni..
      semoga anak2 dpt straight A..ameen! =)

      Delete
  6. nie tips dari org y dpt 5A nie..hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha ramai lagi yang dapat 5A.
      cuma diorang tu humble, low profile..

      Delete
  7. Wahh.. wa sokong post entry ini.. memang terbaik ah... Boleh la buat panduan pada bakal anak wa nanti.. Eh.. padahal tak kahwin lagi.. Hahaha.. Akhz!

    ReplyDelete
    Replies
    1. perlu ke mention word "tak kahwin lagi' tu?
      ni mesti ada niat tersembunyi. wakakaka~! =p

      Delete
  8. wah, bgus tips ni.. boleh bg adik sepupu baca ni.. hehe
    thanks awk ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahaiii.. malunya... hahaha..
      kirim salam kat adik sepupu awk.. ;)

      Delete
  9. ayu pun adik2 gk ni..hihi..terlebih umur..nice dear ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai adik ayu.. umur bukanlah segalanya..
      yang penting awet muda.. hahahaha.. :-)

      Delete
  10. wah...ni bukan adik2 je leh amal..abg2 pn nk amal..nak dapat 5A+ untuk lima subject semester ni..ngehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. untunglah lima subjek je.. saya sebelas... :'(

      Delete
  11. baguih la perkongsian entri ni bukan shja untuk adik2 ,parents2 pn boleh baca.
    Adik sy wajib baca ni,upsr minggu depan.:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe wish good luck kat adik awak.. :)

      Delete
  12. baik kak adik ingat pesan akak nie ha.. lagi satu kan kak rajin2 kunyah kismis sebelum makan tu selawat dulu.. eh! adik terbagi petua pulak :P keh2.. tapi serius apa yg nadia bagi nie bukan setakat UPSR je boleh amalkan utk kehidupan seharian jugak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi kalau tak jumpa kismis, makan kurma yang masa bulan pose aritu punya ponnn bolehhhh.. agagagagaga... :)

      Delete
  13. sharing is caring .. nice sharing le nie Nad. Nad boleh ke? heee :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha why not.. simple is better... :)

      Delete
  14. Nice sharing.
    Bukan adk2 upsr je blh pakai tips ni, akak2 abg2 tokwan2 pd upsr pun blh.
    (^____^)v

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeayhh boleh sajeee.. hehehe..
      asalkan mereka bahagia.. (^___^)v

      Delete
  15. saya baru nak amik exam ni...tq aaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. good luck dik.. dapat 5A nanti akak belanja!! =)

      Delete
  16. dear dah daftar says.com ke blog..klu blum jom lah ke blog ayu ;-)..blh wat duit ;-)

    http://coratcoretkuini.blogspot.com/2012/09/jom-buat-duit.html

    ReplyDelete
  17. adik cendol pn upsr esok.rinduuu dia

    ReplyDelete
  18. tertiba rasa dah tua...oh!! dah lama dkna tinggal zaman upsr ;p

    ReplyDelete

Komen Selagi Boleh