Ketupat


~Assalamualaikum~

Suri rumah zaman sekarang sangat beruntung. ada yang jarang masuk dapur pun boleh je masak, sedap lagi. ehh yeke? haha. nak masak senang je. ada perencah tu, perencah ni. tinggal letak je dalam kuali. gaul-gaul, tambah air sikit, dah siap. err sebenarnya kalau kita buat perencah masakan tu secara manual lagi sedap kot. lalalalala...


camtu jugak lah halnya dengan ketupat. ada ketupat yang dianyam, ada jugak ketupat segera. nak kata saya ni tak tahu menganyam, not bad lah. cuma tak berapa nak kemas je anyaman tu. well, saya memang takde seni. tapi kalau bab makan, laju je. biasa kalau kat rumah, kitorang guna ketupat segera Nona atau Adabi. mudah dan lazat. lagipun mana nak cari daun kelapa, nak panjat lagi, nak masukkan beras dalam daun tu, nak apa lagi.. 

kalau dah malas tu, banyak je alasan.





compare dengan ketupat segera, pergi kedai, balik rumah, buka paket, danggg! masuk dalam periuk untuk direbus. siap. dah boleh telan masuk mulut. ngeh ngeh. kalau tak cukup, boleh beli lagi kat kedai. tapi kalau kedai tutup time raya faham-faham lah ye.. :P 


kalau kat kampung pulak, memang tak jumpa la ketupat segera ni. semua anyam belaka. rajin betul atuk dengan nenek menganyam. nak lagi meriah, kitorang cucu-cucu ni bakar satay belakang rumah atuk. makan satay dengan ketupat home made. heaven lah. last2 baju raya bau asap. wuwu kenangan betul semua tu... :')



dalam cter upin ipin ni ada ketupat lembu. jom layan..




nota ketupat:
~ Selamat Hari Raya.. Maaf Zahir & Batin.. ~


42 comments:

  1. sekarang macam2 da segera . ta de kepakaran pun , boleh buat . hehe !! i love it :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. jgn duk suka sgt.. :D
      ada je mak mertua yang nak test masakan air tangan dari menantu. so, standby siap-siap sebelum kena leter. ahaks~

      Delete
  2. Pernah gak beli...tapi tak sesedap buatan tangan sendiri...skang dah tak beli dah...ha ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh baguslah akak ni..
      suri rumah contoh.. salute!!

      Delete
  3. Ckp jer la xreti anyam. Kan senang. Haha. Sekarang ni smua nk segera ja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tolong sikit. reti la, cuma tak kemas je..
      mmg semua nk segera, sbb masa mengejar kita.. xD

      Delete
  4. zaman sekarang sume nak instant. kalau tak memang tak merasa lah makan tu semua. huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..betul tu chic na..
      kalau ada resepi coklat instant, sayalah orang pertama yang cuba!! hehehehe... :P

      Delete
  5. ^_^ hikhikhik untong lah bdan bila da seang macam skrang nih..
    nak ape beli jee..
    instant da byk sgt..hohoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak berapa suka instant2 ni,
      kecuali bila terpaksa je. hohoho..

      Delete
  6. nenk haz pun skrg ni beli instant je. mase dl tu rajin gak la buat ketupt sendri. haz pn reti la jgk menganyam ketupt siki2.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. yelah, cucu dah ramai..
      semua kuat makan pulak tu..
      terutamanya haz lahhh.. xD

      Delete
    2. hahahhaah! bkn kuat mkn. tp terpakse nk makn. nenk yg suke mask byk2. duduk 3 hr kt kmpg pn dh boleh menggemukskn badn. hikhik

      Delete
  7. sedap nyer ketupat.. hihi..sis tau makan jer, x tau buat :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. err haha yeke?
      macam tak caye pulak.
      *geleng2 kepala* :P

      Delete
  8. nak balut tak reti..yg segera pun jadilah..hehe

    ReplyDelete
  9. sekarang pun dah ada lemang segera ADABI :)

    mekasih ucap tahniah untuk saya untuk segmen ayu tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi. sy jarang makan lemang :)

      sesamer & tahniah lagi sekali :)

      Delete
  10. bukan lemang pon ad ke.. dgr iklan kat radio je la.. hahaha..

    tlg buatkan satu bleh x awk..

    perghh mcm ngade je eden ni.. ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang ada, tp belum try.. hahaha..

      nak satu paket ke satu apa ni?

      sila beli sendiri la ye.. ;p

      Delete
  11. ketupat ni sangat2 membantu menantu yang xreti pape macam saya ni. ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. kita layankan je..
      janji rock. yeayhh!! ;p

      Delete
  12. kalau tetamu ramai datang rumah nk cepat guna ketupat segera,,
    salam aidilfitri :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..yup sokong!!!
      salam aidilfitri juga... :)

      Delete
  13. haha.. kelakar pulak aida baca entry kamu nie nadia, betul2 kalau kat bandar bersepah ketupat segera nie, segera tak segera dah telan sedap je. keh3.. selamat hari raya nadia :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. betul tu aida, telan je..
      selamat hari raya!!! :)

      Delete
  14. Wahaha! da Pernah cuba blom wat ketupat lembu tuh kak?
    Apa2 pon Salam Lebaran ya.
    Maaf Zahir Batin :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha ketupat lembu la sangat.. :P
      anyam ketupat bawang yg simple pun tak lepas.
      salam lebaran juga. lps raya terbang pi sabah!
      yehhaaaa~ :D

      Delete
  15. Assalammualikum....memandangkan Hari Raya yang bakal menjelang ini ingin terlebih dahulu menyusun 10 jari memohon segala salah dan silap saya sepanjang kita berkawan k...andai ada kata2 dan perbuatan yg menyinggung perasaan k....

    Daripada member blog mselim3.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..
      wah agak terkedu jugak lah baca ucapan raya ni.
      kalau ada duit raya mesti lagi syok!!! haha..

      so far semua kawan kt blog ni baik2 je.
      minta maaf juga kalau ada salah silap..
      salam aidilfitri... ^_^

      Delete
  16. Assalamualaikum.. Selamat hari raya maaf zahir dan batin...^_^
    http://lokmanramli.blogspot.com/2012/08/selamat-hari-raya-aidilfitri-daripada.html

    Dari lokman, bakal isteri dan keluarga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat hari raya juga dari nadia & bakal suami.. :)

      Delete
  17. wah mmg senang sekarang... tapi ketupat yang ada dalam daun lagi sedap.. kan? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, betul tu..
      tapi kalau dah lapar, semua sedap je..
      hehehehe... :)

      Delete
  18. ketupat buat memang lagi sedap dari yang segera tapi kalao lapau,semua sumbat.. haha.. btw,slmnt ari raya ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang2 bukannya kira lapar ke tak lapar,
      nampak je ketupat terus bedal.. hekhek..
      selamat hari raya juga.. ^_^

      Delete
  19. selamat hari raya..maaf zahir dan batin..ketupat skrg beli kat pasar je..dtglah ke blog sy..http://ajax85.blogspot.com

    ReplyDelete
  20. zaman kita ni byk makanan serba segera, semua nk cepat, huh..

    selamat hari raya ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..anda sangat memahami..
      selamat hari rayaaaa... ^^

      Delete

Komen Selagi Boleh